Yönerge

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL KATKI KOORDİNATÖRLÜğÜ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı; Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü’nün, kurulması, amaçları, faaliyet alanları, koordinatörlüğün yapılandırılması, görevleri, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu yönerge; Çukurova Üniversitesi birimleri tarafından gerçekleştirilen mevcut toplumsal katkı faaliyetlerinin sistemli koordinasyonu, bu yöndeki potansiyelin daha etkin kullanılması, araştırma-geliştirme, sosyal, kültürel, sanatsal vb. alanlarda kamu/özel kurum ve kuruluşlar, toplum bireyleri ve iç paydaşlarla işbirliği içinde toplumsal katkı sağlayacak faaliyetler planlamak, uygulamak, izlemek, iyileştirmek ve raporlamak amacıyla kurulmuş Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü, Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu ve koordinatörlüğe bağlı birim temsilcileri ile ihtiyaca göre kurulacak olan alt çalışma gruplarının çalışma esasları, görev ve sorumluklarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14/b-1 maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;

a) Birim: Üniversite bünyesinde mevcut Enstitü, Fakülte, Devlet Konservatuvarı, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu, Araştırma ve Uygulama Merkezleri, Kalite Komisyonu Toplumsal Katkı Alt Çalışma Grubu, Daire Başkanlıkları, Öğrenci Kulüplerini
b) Koordinatör: Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörünü,
c) Koordinatörlük: Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünü,
ç) Rektör: Çukurova Üniversitesi Rektörünü,
d) Senato: Çukurova Üniversitesi Senatosunu,
e) Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu: Koordinasyon Kurul Başkanı (Rektör), Toplumsal Katkı

Koordinatörlüğünden sorumlu Rektör yardımcısı, Koordinatör ve farklı birimlerde görevli 8 öğretim üyesinden oluşan Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulunu

f) Üniversite: Çukurova Üniversitesini ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM Organizasyon, Görev, Yetki ve Sorumluluklar

Koordinatörlüğün organizasyon yapısı

MADDE 5 - (1) Toplumsal Katkı Koordinatörü, Üniversitede görev yapmakta olan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıl süreyle atanır. Görev süresi biten koordinatör, yeniden atanabilir.

(2) Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu; Rektörün başkanlığında, Kuruldan sorumlu Rektör Yardımcısı, Koordinatör ve Rektörün belirleyeceği en çok sekiz öğretim üyesinden oluşur.

(3) Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu ile iş birliği ve etkileşim içerisinde bulunacak birim temsilcileri; Dekan, Enstitü Müdürü, Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü, Konservatuvar Müdürü, Daire Başkanı, Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Müdürü, Kalite Koordinatörü, Öğrenci Konsey Başkanıdır.

(4) Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu gerekli gördüğünde alt çalışma grupları oluşturabilir. Alt çalışma grupları çalışma alanıyla ilgili birimlerin öğretim üyesi/elemanı ve/veya idari personel, öğrencilerden oluşur. Alt çalışma grubu üyeleri, Koordinasyon Kurulu tarafından 1 yıl için görevlendirilir.

(5) Koordinatör, Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu üyeleri arasından bir kişiyi, Koordinatör Yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere Rektör’ün onayına sunar. Koordinatör Yardımcısının görev süresi, koordinatörün görev süresi ile sınırlıdır.

(6) Koordinatör, görevi başında bulunamadığı durumlarda, Koordinatör Yardımcısını yerine vekil bırakır.

(7) Koordinatörlüğün bağlı bulunduğu Rektör Yardımcısı, Koordinatör, Koordinatör Yardımcısı, Koordinasyon Kurulu ve Koordinatörlük alt çalışma birimlerini gerektiğinde toplantıya çağırabilir.

(8) Koordinatörlük, gündemindeki konuları Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kalite Kurulu Ölçütleri ve toplumsal katkı politikası stratejileri doğrultusunda inceler, değerlendirir ve Koordinasyon Kuruluna raporlar.

(9) Koordinatörlük gerekli olduğu durumlarda, Üniversitedeki ilgili birim temsilcileri ile iş birliği yapar ve görüş alışverişinde bulunur.

(10) Koordinatörlük birimi çalışanları, görevi ile ilgili tüm belgelerin gizliliğini kabul eder ve etik davranış ilkeleri çerçevesinde çalışır.

(11) Koordinatörlüğe birim temsilcileri tarafından sunulan her türlü toplumsal katkı önerisi

Koordinasyon Kurulu tarafından değerlendirilir; uygulanabilirliği, katkı değeri, sürdürebilirliği onandıktan sonra birimler tarafından görevlendirilen akademik/idari personel/öğrenciler tarafından gerçekleştirilen tüm faaliyetler raporlanır ve Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü web sitesinde yayınlanır.

(12) Koordinatörlük, birim temsilcilerini 4 aylık periyodlarla yılda 3 kez toplantıya çağırarak planladıkları katkı faaliyetlerinin programını ve hedeflenen faaliyet hayata geçirilemediği durumlarda alternatif planlarını sunmalarını ister.

(13) Dış paydaşların/toplum bireylerinin toplumsal katkı ile ilgili önerileri, koordinasyon kurulunun onayı ile uygulamaya alınır.

(14) Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ile iş birliği ve etkileşim içerisinde bulunacak dış paydaşlar, Koordinatörlük tarafından önerilir ve Rektörün onayı ile belirlenir.

(15) Sekretarya; Koordinatörlüğün personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13-b/4 maddesi uyarınca rektör tarafından karşılanır.

Koordinatörlüğün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 6 - (1) Koordinatörlüğün görevleri aşağıda belirtildiği şekildedir.

a) Üniversitemiz birimlerince yürütülmekte olan toplumsal katkı faaliyetlerinin belirli bir sistematik dahilinde koordinasyonunun sağlanması.

b) Üniversitemiz birimlerinin, dış paydaşlar (kamu ve özel kurum/kuruluşlar), toplum bireyleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından, toplum yararı için planladıkları faaliyetlerin koordinasyon kurulunca değerlendirilmesi, uygulanması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi izlenmesi ve raporlanması.

c) Toplumsal katkı faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınması, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesinin desteklenmesi ve üniversitedeki tüm toplumsal katkı birimleri arasındaki koordinasyonun sağlanması, iç ve dış paydaşlar, toplum bireyleri arasındaki iletişime ve etkileşime destek olunması.

(2) Toplumsal katkı özelinde planlanan her türlü proje, etkinlik, bilimsel çalışma, toplantı, eğitim, problem tanımlama, çözüm önerileri vb. faaliyetlerin üniversitemizin etik değerleri, bilimsel anlayışı, kapasitesi, yetki ve yeterlilikleri çerçevesinde uygulanmasını sağlamak amacıyla aşağıda yer alan görev, yetki ve sorumluluklara sahiptir.

a) Çukurova Üniversitesi olarak üniversitenin tüm iç paydaşlarına ve topluma fayda sağlayacak, Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü hedefleri kapsamında, faaliyetler gerçekleştirmek ve bu faaliyetlerin sürdürülebilirliğini desteklemek,

b) Toplumsal Katkı faaliyetlerinin izlenmesi ve iyileştirilmesini, verilere dayalı olarak ölçmek, değerlendirmek ve sonuçların raporlanma ve yayımlanma süreçlerini yönetmek,

c) Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı politikasına bağlı kalınarak süreçlerin yönetimi ve organizasyonunu sağlamak,

ç)Toplumsal katkı süreçlerinin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetleri ile bütünleştirilmesini desteklemek,

d)Çukurova Üniversitesi Toplumsal Katkı politikası ve hedeflerinin değişen koşullara göre güncellenmesi için iç ve dış paydaşlarla etkileşim içinde olmak,

e) Üniversiteye kayıtlı ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin toplumsal katkı faaliyetlerine katılımını desteklemek,

f) İhtiyaç duyulduğu durumda birimlerde Toplumsal Katkı Alt Çalışma Kurullarının oluşturulmasını önermek.

Birim toplumsal katkı alt çalışma kurulu görevleri

MADDE 7 - (1) Kurulun görevi, Üniversite Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ile iş birliği içinde Toplumsal Katkı politika ve stratejileri doğrultusunda çeşitli toplum hizmetlerini planlamak, koordinatörlüğe sunmak, koordinasyon kurulunca onaylandıktan sonra uygulamak ve koordinatörlüğe belgelerle raporlamaktır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Son Hükümler

Yürürlük
MADDE 8 - (1) Bu Yönerge, Çukurova Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 9 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönergenin Kabul Edildiği Senatonun

Tarihi 26.05.2022

Sayısı 11/5