Hedefler
- Çukurova Üniversitesi; Kalite Komisyonu ile işbirliği içinde çalışarak bölgede toplumun gereksinimlerini saptar, etkinlik türünü ve kapsamını, uygulama yöntemini planlar ve uygulamaya koyar.
- Öğrenmeye, araştırmaya, gelişime açık, sorgulayan, öz değerlere bağlı, toplum sorunlarına duyarlı, bilimsel düşünceye sahip, analitik, çözüm odaklı, ulusal ve uluslararası istihdamlarda tercih edilen, ulusal ve uluslararası organizasyonlarda görev alabilme yetisinde, özgüvenli, alanında etkin ve donanımlı mezunlar yetiştirebilmek için eğitim ve öğretim süreçlerini sürekli yeniler, öğrencilerin bilimsel çalışmalara, her türlü kültürel/sosyal etkinliklere ve topluma katkı faaliyetlerine dâhil edilmesini, teşvik eder.
- Toplumsal katkı bilinci oluşturmak adına öğrencilerin sosyal sorumluluk projeleri hazırlamaları ve hayata geçirmeleri için Öğrenci Kulüpleri-Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü işbirliğini önceler, gönüllü öğrencileri toplumsal sorunları analiz etme, çözüm üretme ve katkı sağlam kapsamında yönlendirir.
- Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge), Ürün Geliştirme (Ür-Ge) faaliyetlerinin toplumsal katkıya dönüşebilmesi noktasında akademisyenleri, araştırma gruplarını ve öğrencileri bölge ve hatta ülke genelinde toplumsal gereksinimlere ve sorunlara çözüm odaklı olmaları yönünde destekler.
- Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşların, yeni ürün veya iyileştirme ile ilgili projelerin hayata geçirilmesi için TUBİTAK, Uluslararası Proje Destek Programları, KOSGEB vb. kurumlara proje hazırlama ve sunuşları özendiren çalışmalar yapar.
- Kamu-Üniversite-Sanayii-Uluslararası işbirliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapar.
- Bölgenin endemik bitki ve hayvan türlerini, gen kaynaklarının korunmasını amaçlayan eğitimler, projeler planlar ve uygulamayı amaçlar.
- Bölgenin tarihi ve arkeolojik eserlerinin korunması, tanıtımı için eylem planları hazırlar ve bu kapsamdaki dış paydaşlarla işbirliğini amaçlar.
- Yöresel ürünler ve gıdaların tanıtımı, güvenli üretimi, yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliği için toplum ile sürekli işbirliği içinde olmayı hedefler.
- Toplum sağlığını korumak, doğru-erken tanı ve etkin tedavi yöntemlerini uygulamak, önemli hastalıklar hakkında farkındalık eğitimleri yapmak, toplumun kaliteli ve güvenli sağlık hizmetine ulaşmasını sağlamak adına öncülük yapar.
- Dış paydaşlar için Sürekli Eğitim Merkezi başta olmak üzere Çukurova Üniversitesinin bileşenleri olan her birim topluma katkı faaliyetleri (eğitimler, kurslar, uzaktan eğitim etkinlikleri, atölyeler vb.) planlar. Özellikle öğrencilerden oluşturulmuş gönüllü rehberlik-danışmanlık alt çalışma grubu ile, Çukurova Üniversitesine başlayacak öğrenciler için, kampüs yaşamı, Adana’da yaşam, kampüse/Adana’ya adaptasyon, kampüs-şehir bileşenleri, şehrin kültürel, sosyolojik, çevreyle ilgili özelliklerinin tanıtımı ile ilgili çalışmalar yapar.
- Toprak, su, hayvan/bitki, biyolojik çeşitlilik, orman, ekolojik denge, küresel ısınma, çevre kirliliği, atık geri dönüşümü gibi yaşadığımız evrenin temel bileşenlerini sevmeyi, korumayı, iyileştirmeyi önceleyen ve sürdürülebilir eğitimleri iç ve dış paydaşlarıyla birlikte planlar ve uygulamaya koyar
- Temel eğitim ve ortaöğretim alanında toplumda gereksinim duyan bireylere, rehberlik-danışmanlık, ders takviyesi gibi konularda destek faaliyetlerini koordine eder.
- Anne-baba özelinde çocuk-aile iletişim becerileri ile ilgili eğitimleri planlar ve uygulamaya koyar.
- Toplumda dezavantajlı gruplara eğitim, beceri kazandırma desteği sağlar
- Sosyal bilimleri kapsayan birimlerin toplum sorunlarını saptama/çözüm üretme amaçlı her türlü eğitim programını destekler.
- Temel Bilimler kapsamındaki tüm birimlerde temel bilimlerin önemi/tanıtımı, toplum sorunlarını saptama/çözüm üretme, amaçlı her türlü etkinliği teşvik eder.
- Bölgenin doğal kaynaklarını, tarihi eserlerini, arkeolojik varlıklarını, Üniversitenin Sağlık Hizmetlerini turizm odaklı tanıtma, iyileştirme amaçlı toplum ve dış paydaşlarla işbirliğini hedefler.
- Üniversitenin Spor Bilimleri Fakültesinin deneyimlerini ve olanaklarını, spor-sağlıklı yaşam mottosuyla toplum ile paylaşmayı hedefler
- Kent yoksulluğunu önlemeyi ele alan konuları koordine etmek amacıyla yerel yönetimler ile projeler geliştirir.